Κουρκουμάς & Κουρκουμίνη – 7 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία Κουρκουμάς & Κουρκουμίνη – 7 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία
Ο κουρκουμάς (turmeric) πιθανότατα μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής που υπάρχει. Πολλές δείχνουν ότι έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για το... Κουρκουμάς & Κουρκουμίνη – 7 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Ο κουρκουμάς (turmeric) πιθανότατα μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής που υπάρχει. Πολλές δείχνουν ότι έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλό σας.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείτε διεθνώς ως ένα βασικό καρύκευμα στην κουζίνα, ως στοιχείο της ολιστικής ιατρικής, σε θρησκευτικές τελετές, μέχρι στα καλλυντικά. Έχει παρέχει στον κόσμο αμέτρητες χρήσεις και τεράστια οφέλη στην υγεία για χιλιάδες χρόνια.

Το επιστημονικό όνομα για το φυτό είναι το Curcuma longa , ένα γνωστό και ανήκει στην οικογένεια των φυτών τζίντζερ.

κουρκουμάς συμπλήρωμα

Περιεχόμενο

Εδώ είναι τα 9 κορυφαία οφέλη για την υγεία από το κουρκουμά.

1.      Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο για το θέμα της ανθεκτικότητας του ανθρώπου στον καρκίνο. Με περισσότερους από 100 τύπους καρκίνου που επηρεάζουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάθε χρόνο, η American Cancer Society εκτιμά ότι ένας στους τέσσερις θανάτους αποδίδονται σε αυτή την ασθένεια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες προωθούν προϊόντα χημειοθεραπείας που μπορεί να είναι αποτελεσματικά αλλά έχουν πολλές παρενέργειες. Μεγάλο μέρος της κοινότητα των φυσικών θεραπειών έχει μελετήσει φυσικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη του καρκίνου και ενδεχομένως να εξοντώνουν εντελώς τα καρκινικά κύτταρα. Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων του, ο κουρκουμάς είναι ένα από τα φυσικά φάρμακα που μελετήθηκαν και έχουν σχεδόν θαυμαστά αποτελέσματα.

Ο κουρκουμάς μπορεί να καταπολεμήσει την χρόνια φλεγμονή, ενός γνωστού παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Έτσι ο κουρκουμάς προωθεί την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του υποστηρίζουν τη φυσική ανοσία του οργανισμού σε οξειδωτικές αλλαγές – αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη και πρόοδο του καρκίνου

Το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering έχει εργαστεί εκτενώς για να μελετήσει τις επιδράσεις του κουρκουμά στην ανάπτυξη του καρκίνου και έχει καταλήξει στο  ότι είναι “ένας από τους πιο αποτελεσματικούς μαχητές του καρκίνου”, όπως αναφέρθηκε στο Clinical Cancer Research . Με την απλή προσθήκη 1 κουταλιάς σούπας κουρκουμά την ημέρα, μπορείτε να βοηθήσετε φυσικά και αποτελεσματικά να κρατήσετε το σώμα και το μυαλό ασφαλές από τον καρκίνο.

2.      Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη έχουν βιοδραστικές ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

κουρκουμάς σύνθεση

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει το κίτρινο χρώμα στο κάρι. Χρησιμοποιείτε στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια ως μπαχαρικό και φαρμακευτικό βότανο. Πρόσφατα, η επιστήμη έχει αρχίσει να υποστηρίζει αυτό που οι Ινδοί γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό – περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται κουρκουμινοειδή, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η κουρκουμίνη . Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό στον κουρκουμά. Έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα του κουρκουμά σε κουρκουμίνη δεν είναι τόσο υψηλή. Είναι περίπου 3%, κατά βάρος. Οι περισσότερες από τις μελέτες για αυτό τα οφέλη αυτού του βότανου χρησιμοποιούν εκχυλίσματα κουρκουμά που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη, με δοσολογίες που συνήθως υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο την ημέρα.

Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε σε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας μόνο τον κουρκουμά στα τρόφιμά σας. Επομένως, αν θέλετε να δοκιμάσετε τα πλήρη αποτελέσματα, θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει σημαντικές ποσότητες κουρκουμίνης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα κουρκουμά και κουρκουμίνης περιέχουν πιπερίνη, αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους. Η κουρκουμίνη είναι διαλυτή στο λίπος, επομένως είναι καλή ιδέα να την πάρετε με ένα γεύμα.

3.      Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση

Οι φλεγμονές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τους ξένους εισβολείς που προκαλούν φλεγμονές. Έχει επίσης ρόλο στην αποκατάσταση ζημιών από φλεγμονές.

Χωρίς φλεγμονές, τα παθογόνα όπως τα βακτήρια μπορούν εύκολα να επηρεάσουν το σώμα σας αρνητικά.

Παρόλο που η οξεία, βραχυχρόνια φλεγμονή είναι ευεργετική, μπορεί να αποτελέσει μείζον πρόβλημα όταν γίνεται χρόνια και προσβάλλει ακατάλληλα τους ιστούς του σώματός σας. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε χρόνια ασθένεια της Δύσης. Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο, τον Αλτσχάιμερ και διάφορες εκφυλιστικές καταστάσεις ( 4 , 5 , 6 ).

Επομένως, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής αποτελεί στοιχείο μέγιστης σημασίας για την πρόληψη και ακόμη και τη θεραπεία των ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρό ώστε να μοιάζει με την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, χωρίς τις παρενέργειες.

Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, το βασικό δεδομένο είναι ότι ο κουρκουμάς και συγκεκριμένα η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή στο μοριακό επίπεδο.

4.      Η κουρκουμίνη ενισχύει τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, που συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τον χαμηλότερο κίνδυνο νόσων του εγκεφάλου

Παλαιότερα οι επιστήμονες είχαν την εντύπωση πως οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, πλέον είναι γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι νευρώνες του εγκέφαλου μπορούν να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά μονο σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Ένας από τους κύριους παράγοντες της διαδικασίας αυτής είναι ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλό σας.

Πολλές εγκεφαλικές διαταραχές έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της νόσου του Alzheimer.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του εγκεφάλου του BDNF.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμα και στην ανατροπή πολλών εγκεφαλικών ασθενειών και στην μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη και να σας κάνει πιο έξυπνους, κάτι που είναι απόλυτα λογικο λογικό, δεδομένων της επίδρασης του κουρκουμά της στα επίπεδα του BDNF.

5.      Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανταποκρίνονται πολύ καλά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης

κουρκομάς αρθρίτιδαΗ αρθρίτιδα αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, οι περισσότεροι από τους οποίους δημιουργούνται λόγο φλεγμονής στις αρθρώσεις. Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία, είναι λογικό ότι μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της αρθρίτιδας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όντως ο κουρκουμάς έχει θετική δράση στην θεραπεία της αρθρίτιδας.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη ήταν πολύ αποτελεσματική στην θεραπεία της αρθρίτιδας (ακόμη πιο αποτελεσματική από ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο).

Πολλές άλλες μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις του κουρκουμά στην αρθρίτιδα και σημείωσαν βελτιώσεις σε διάφορα συμπτώματα.

6.      Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη έχει απίστευτα οφέλη κατά της κατάθλιψης

Η κουρκουμίνη έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή, 60 άτομα με κατάθλιψη τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα πήρε το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Prozac, η άλλη ομάδα ένα γραμμάριο κουρκουμίνης την ημέρα και η τρίτη ομάδα και το Prozac και την κουρκουμίνη.

Μετά από 6 εβδομάδες, η κουρκουμίνη είχε βελτιώσεις που ήταν παρόμοιες με αυτές του Prozac. Η ομάδα όμως που πήρε τόσο το Prozac όσο και την κουρκουμίνη είχε τα πιο θετικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η κουρκουμίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με ένα αντικαταθλιπτικό στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με μειωμένα επίπεδα εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) και συρρικνούμενου ιππόκαμπου, περιοχής εγκεφάλου με ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. Αφού η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα του BDNF, ενδεχομένως να αντιστρέφει ορισμένες από αυτές τις αλλαγές του εγκεφάλου οι οποίες οδηγούν στην κατάθλιψη.

 

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι ο κουρκουμάς μπορεί να ενισχύσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, Συγκεκριμένα την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη που αποτελούν κλειδία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την θεραπεία της κατάθλιψης.

7.      Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιγήρανση και την καταπολέμηση των χρόνιων παθήσεων που συσχετίζονται με την ηλικία

Αφού η κουρκουμίνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ, έχει προφανή οφέλη για τη μακροζωία και την αντιγήρανση.

Για το λόγο αυτό, η κουρκουμίνη έχει γίνει πολύ δημοφιλής ως συμπλήρωμα κατά της γήρανσης.

Συμπέρασμα

Ο κουρκουμάς και ιδιαίτερα η πιο δραστική ουσία του κουρκουμίνη έχουν πολλά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, όπως η δυνατότητα πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, της νόσου του Alzheimer και του καρκίνου.

Είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας.

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα κουρκουμίνης, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα φαρμακεία.