Αιμορροΐδες  – Διάγνωση και πως να απαλλαγείτε Αιμορροΐδες  – Διάγνωση και πως να απαλλαγείτε
Τι είναι οι αιμορροΐδες; Οι αιμορροΐδες είναι μια κατάσταση που προκαλείτε από τις διογκωμένες φλέβες που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό ή στο κάτω... Αιμορροΐδες  – Διάγνωση και πως να απαλλαγείτε

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μια κατάσταση που προκαλείτε από τις διογκωμένες φλέβες που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό ή στο κάτω μέρος του ορθού . Περίπου το 50% των ενηλίκων εμφανίζουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να είναι είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί. Οι εσωτερικοί αιμορροΐδες αναπτύσσονται εντός του πρωκτού ή του ορθού. Οι εξωτερικοί αιμορροΐδες αναπτύσσονται έξω από τον πρωκτό.

Οι εξωτερικοί αιμορροΐδες είναι οι πιο συχνοί και πιο ενοχλητικοί. Οι αιμορροΐδες προκαλούν πόνο, σοβαρή φαγούρα και δυσκολία στην κάθιση. Ευτυχώς, οι αιμορροΐδες είναι θεραπεύσιμα.

αιμορροΐδες

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Αιμορροΐδες – Συμπτώματα:

 • ακραία φαγούρα γύρω από τον πρωκτό
 • ερεθισμό και πόνο γύρω από τον πρωκτό
 • φαγούρα ή οδυνηρή μούχλα ή οίδημα κοντά στον πρωκτό σας
 • διαρροή κοπράνων
 • οδυνηρές κινήσεις του εντέρου
 • αίμα στον ιστό σας μετά από μια κίνηση του εντέρου

Αν και οι αιμορροΐδες είναι επώδυνοι, δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή και συχνά φεύγουν μόνοι τους χωρίς θεραπεία. Εάν έχετε συχνά αιμορροΐδες, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα αναιμίας , όπως αδυναμία και απαλό δέρμα λόγω απώλειας αίματος, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Παράγοντες κινδύνου

Οι αιμορροΐδες μπορούν να μεταφερθούν γενετικά από τον γονέα στο παιδί, οπότε αν οι γονείς σας είχαν αιμορροΐδες, είναι πιθανόν να τους έχετε και εσείς. Η συστηματική ανύψωση βάρους, η παχυσαρκία ή η συνεχής άσκηση πίεσης στο σώμα σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορροΐδων.

Το να στέκεστε πάρα πολύ χωρίς να κάνετε ένα διάλειμμα για να καθίσετε μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αιμορροΐδων. Η συστηματική πρωκτική σεξουαλική επαφή και η διάρροια μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορροΐδων.

Επίσης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε αιμορροΐδες εάν είστε έγκυος. Όταν η μήτρα μεγεθύνεται, πιέζει τη φλέβα του παχέος εντέρου , προκαλώντας την διόγκωσή της.

Διάγνωση για αιμορροΐδες;

Μια οπτική εξέταση του πρωκτού σας μπορεί να είναι αρκετή για τη διάγνωση αιμορροΐδων. Για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια διαφορετική εξέταση για να ελέγξει για τυχόν ανωμαλίες του πρωκτού. Αυτός ο έλεγχος είναι γνωστός ως ψηφιακή εξέταση ορθού . Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός σας εισάγει ένα δάχτυλο με γάντι και λίπανση στο ορθό σας. Εάν αισθανθεί κάτι ανώμαλο, μπορεί να προτείνει ένα πρόσθετο τεστ που ονομάζεται σιγμοειδοσκόπηση .

Αιμορροΐδες – Θεραπεία

Η θεραπεία για αιμορροΐδες μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στο ιατρείο.

Ανακούφιση από τον πόνο των αιμορροΐδων

Για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο, κάνετε ένα ζεστό μπάνιο για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να καθίσετε σε ένα κουβά ζεστού νερού για να ανακουφίσετε τον πόνο εξωτερικών αιμορροΐδων . Εάν ο πόνος είναι αφόρητος, χρησιμοποιήστε ένα μη συνταγογραφούμενο υπόθετο, αλοιφή ή κρέμα για να απαλλαγείτε από την καύση και τη φαγούρα. Μπορείτε να βρείτε τα υπόθετα και τις αλοιφές σε φαρμακεία.

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών για να βοηθήσετε να μαλακώσετε το έντερο σας. Δύο συμπληρώματα αυτού του τύπου είναι το psyllium και η μεθυλοκυτταρίνη.

Θεραπείες στο σπίτι για αιμορροΐδες

Οι τοπικές θεραπείες εκτός αίματος, όπως η υδροκορτιζόνη ή η αιμορροϊδική κρέμα, μπορούν να διευκολύνουν την ταλαιπωρία σας από αιμορροΐδες. Μπορείτε να αγοράσετε τόσο υδροκορτιζόνη όσο και κρέμα αιμορροΐδων από τα φαρμακεία.

Επίσης αποφύγετε τη χρήση ξηρού ή ακατέργαστου χαρτιού υγείας όταν καθαρίζεστε μετά από την τουαλέτα. Τα ανακουφιστικά, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη, μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τον πόνο ή την ταλαιπωρία.

αιμορροΐδες

Πρόληψη

Για να αποτρέψετε ή να αποφύγετε την επιδείνωση των αιμορροΐδων, αποφύγετε το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της κίνησης του εντέρου. Επίσης, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού . Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει τα κόπρανα σας  να χαλαρώσουν.

Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα μόλις αισθανθείτε ότι το χρειάζεστε για να αποφύγετε την ανάπτυξη αιμορροΐδων. Επίσης, η συχνή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Να είστε σίγουροι πως δεν κάθεστε για μεγάλες περιόδους, ειδικά σε σκληρές επιφάνειες ή καρέκλες.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων στο μέλλον.

Καλές πηγές διαιτητικών ινών:

 

 • σιτάρι ολικής αλέσεως
 • καστανό ρύζι
 • πλιγούρι βρώμης
 • αχλάδια
 • καρότα
 • είδος σίκαλης
 • πίτουρο
 • Χαρουπόμελο

 

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη δημιουργία όγκου στα έντερα, πράγμα που μαλακώνει τα κόπρανα, καθιστώντας  τα ευκολότερα να περάσουν από τον πρωκτό.

Συμπέρασμα

Με την κατάλληλη θεραπεία, πιθανότατα θα έχετε μια μεγάλη βελτίωση. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας και διατηρώντας ένα πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και αποφεύγοντας να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, μειώνει τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.